Berätta DIN historia!

På måndag den 27 november är det dags för mitt återbesök hos Malou Efter tio där jag ska berätta om min operation och hur jag mår nu. Det blir ca 10 minuter och bara jag den här gången men förutom själva operationen ska jag också försöka få fram hur illa det ser ut för oss i vården och att vi verkligen behöver nationella riktlinjer OMGÅENDE.

För en tid sedan föddes en idé om att göra en mediakampanj i samband med min medverkan på måndag och vi tillsatte en liten arbetsgrupp. Vi vill nu ha er hjälp att sprida kännedom om lipödem vidare och vi vill uppmuntra er alla att våga berätta er historia.

För min del var det ett väldigt stort steg att “komma ut” men oj vilken lättnad det var att få berätta och slippa bära på den där stora mörka hemligheten jag hade haft så länge. Och rutat in mitt liv efter…
Jag förväntade mig att mötas av kritiska röster som inte skulle tro mig likväl som hårda ord från nättroll – men inget av det hände. Istället fick jag ta emot massor av kärlek och värme för mitt mod att berätta, och för att inte nämna den tacksamhet jag numera ofta får ta emot av er där ute som fick höra talas om lipödem på grund av mig. Det känns fantastiskt!
Efter jag hade släppt min hemlighet lös så var det en enorm befrielse som infann sig och det var som att tusen ton sten hade lyfts från mina axlar – nu när jag var öppen med min sjukdom kunde inga glåpord i världen träffa mig så hårt som dom hade gjort tidigare – då när jag trodde att jag behövde skämmas, trodde att jag var tvungen att dölja min kropp. 

Mitt liv har blivit så sjukt mycket enklare efter att jag valde att berätta och det önskar jag ju att även ni ska få uppleva naturligtvis.  Så för er som känner att det inte är på tok för stor utmaning vill vi nu uppmuntra er allihopa till att BERÄTTA! Berätta ER historia!

För att detta ska kunna få lite genomslagskraft önskar vi dock att vi gör detta till en gemensam kampanj på måndag.
Vi vill att du berättar i korthet om hur ditt liv påverkats av lipödem. Du kan berätta om hur livet var innan du visste om att du hade lipödem,  vad betydde det att få en diagnos, får du någon behandling, vad önskar du att du skulle få för behandling, om du opererat dig utan att berätta för någon – vågar du berätta nu? 
Skriv från hjärtat och berätta hur den här sjukdomen påverkat just DIG och glöm inte att ta med fakta om vad lipödem är.
Du kan ta fakta härifrån sidan och kopiera in. 

Nedan ser ni ett exempel på en av oss modiga kvinnor som redan gjort precis det vi nu önskar av er.
Magdalena gick ut på sin facebook och berättade om sitt liv med lipödem.
Hämta gärna inspiration från hennes text, tack till dig Magdalena för att du valt att dela med dig!

  

 

När du skrivit klart din historia vill vi att du ska göra följande för att vara med i kampanjen. 

1. Publicera din personliga text på din facebook-profil. Lägg gärna med en bild på dig själv om du känner dig bekväm med det eller använd SÖF:s bifogade bild längst ner. Lägg även med en länk till klippet från Malou på måndag så att alla ser att det här är en riktig diagnos och inget vi hittat på. (Det kommer att komma upp på tv4play efter sändningen)
2. Använd hashtaggen #vibehövervård på allt du delar, såväl när du delar ditt inlägg (eller skriver ett separat) på instagram som på facebook.
3. Dela sedan ditt inlägg till Efter Tio:s facebook-sida så vi syns där hur många vi är som uppskattar att dom tar upp och pratar om lipödem.
4. Slutligen – klistra in din text som en kommentar under det här blogginlägget  På så vis samlas alla våra historier på en och samma plats vilket kan bli mäktigt. 

Gör vi alla detta samtidigt på måndag och under hela resterande vecka så kommer vi nå ut till väldigt många som fortfarande inte har en aning om vad lipödem är. Tillsammans kan vi hjälpa massor av kvinnor att få samma förståelse och insikt som vi redan fått. Hoppas ni vågar, kan och vill vara med på detta!

Berätta DIN historia och bidra i kampen om vård för lipödem.

 

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS