Eftervårdstips

Det råder ju som ni vet en del olika bud kring hur man bör sköta sin eftervård efter fettsugning och en del beror naturligtvis på om man gjort med WAL eller TAL, men sen tror jag faktiskt att man får skapa sig sin egen lilla eftervårdsplan beroende på hur man mår och hur kroppen svarar.

Jag har utgått mycket från vad Dr. Stutz rekommenderar då hans sätt att resonera i mina öron låter klokt och hans tidigare erfarenhet väger tungt hos mig.

Från Dr. Klasmeyer får man med sig följande dokument efter operation:

Det som jag gjort annorlunda än det Klasmeyer rekommenderar är att börja sova utan kompression efter 14 dagar, nu när jag gjort armarna och inte har en superskön kompression på så är det definitivt något jag längtat efter. 
Dr. Stutz resonerar ju som så att när kompressionen är av aktiveras hudens egna kapacitet att dra ihop sig, vilket den enligt honom inte gör om den får hjälp av kompression dygnet runt. 
Jag tycker det funkade bra förra gången, jag väntade några dagar extra bara eftersom jag upplevde att täcket gjorde ont mot huden redan efter 14 dagar men kändes ok efter 17.

Angående kompressionen kan jag återigen konstatera att det är såååå viktigt att man hittar en som sitter skönt.
Mina måttbeställda byxor från lipoelastic var nästintill perfekta men jag hade behövt ta bort några cm till när jag gjorde beställningen. Som det var nu så passade dom bra innan men dom satt inte jättetight på och eftersom det materialet är så mjukt och elastiskt så rekommenderar jag er andra att om ni beställer kompression från Lipoelastic så se till att den verkligen är tight innan.

Och som jag skrev efter första gången, ha gärna en mindre hemma att kunna byta till under övergångsperioden mellan ca vecka 1-3 när svullnaden börjar gå ner och ni väntar på en ny måttbeställd från lymfterapeuten (eller annat ställe).

 

I övrigt tror jag att det är väldigt viktigt att hålla sig till att inte duscha förrän efter 1 vecka som rekommenderat då det är så viktigt att hålla ingångshålen fria från bakterier innan dom läkt. Och att inte ha för hård kompression på som får såren att reagera av trycket. 
Annars är det nog som sagt väldigt individuellt och noga att lyssna på vad kroppen mår bra av – man får vara lite uppfinnarjocke och hitta på egna lösningar med kuddar under bäddmadrassen, jag har den här gången haft tvättlappar i armhålorna för att slippa skavsår, har ordnat så jag kunnat tvätta håret trots avskanad av dusch osv. 

I dag har det gått exakt 14 dagar sen min operation så ikväll kommer det blir premiär utan kompression för mig, åtminstone på armarna – så får vi se hur det kommer gå. 

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS