“Fettsugning är en kvickfix”

Ja, det är den informationen en kvinna som undervisar blivande massörer uttrycker sig. Jag saknar ord för att uttrycka hur mycket detta skadar oss alla med lipödem då det är av största vikt att massörer känner till vår sjukdom.

Den här texten som Bebe Gransten, ägare av Lymfsalongen i Bromma, skrivit i en grupp för lymfmassörer nådde mig först idag (trots att jag under lång tid förtstått att detta är hennes ståndpunkt i frågan) då den har delats av en annan massör på hennes sida. Ni kan läsa inlägget här.

Nu är de ju bara så Bebe, att din text innehåller ett flertal märkliga antaganden och påståenden. Jag börjar ovanifrån i din text och går igenom den kronologiskt.

 1. “Flitig användning av stödstrumpor, lymfmassage, ir-bastu, ir-matta, Yinyoga, dieten är lågt med kolhydrat högt med fett och högt med protein, det har lymfkoppats och lymftejpats och bra kläder som håller huden varm har använts.” 
  Ja – många av oss har gått på LCHF i väldigt många år – en del med resultat, en del inte. Vi som har hållt på sedan länge med detta har märkt att det tog bort mycket av den egna övervikt men inte lipödemproblematiken.
  Det vi rekommenderas annars är en Keto-kost där det INTE ska vara högt proteinintag eller RAD-dieten som Dr. Karen Herbst – världsledande fettforskare –  har kommit fram till ska hjälpa. 
 2. “Bild 1 skulle det säkert gå att få diagnos lipödem på och ända vägen ur det är ju fettsugning heter det. Men är det verkligen en diagnos som är det viktiga.”
  Ja, kära du. När man har gått utan vetskap vad sjutton som är fel med sin kropp sedan tidig tonårsålder så är det för många extremt viktigt med en diagnos. Personligen har just diagnosen betytt allt. Den gav mig svar på alla dessa frågor jag ständigt undrat över och den var sista pusselbiten som behövdes för att bygga mitt självkärlekspussel. Utan diagnos hade jag med största sannolikhet ägnat bra många fler år till att desperat försöka sluta hata min kropp. 
 3. “Jag tycker det viktiga är att hjälpa klienten så att den slipper få besvär i framtiden och att hjälpa en klient att förstå vad de behöver göra för att må bra. Fortsätter de leva/göra på samma sätt kommer de bara att fylla på med svullnad igen.”
  Hmm, du antar alltså här att alla dina klienter lever/gör fel? Om så är fallet att alla lever dåligt innan dom kommer till dig så är det inte så konstigt att du når resultat. Men hur har det gått med kvinnor som redan lever på strikt kost, rör sig så gott det går trots den eviga värken och den stela kroppen? Har du haft några kvinnor som redan gjort allt dom kan? Låter ju inte så på den här textraden…
 4. Minskad svullnad genom att få fart på lymfflödet leder till vitalitet”
  Du har helt rätt! Och det är bland annat det som händer vid fettsugning – vi får fart på lymfsystemet då våra förstorade fettceller inte ligger i vägen längre. Vi mår fantastiskt. 
 5. “Fettsugning är och förblir en kvickfix som leder till nya ärr som leder till mer svullnad på sikt. Jag har är så länge inte sett några snygga fettsugna ben utan de som har gått några år efter fettsugningen är fibrosiga och gropiga” 
  Var är din evidensbaserade studie på detta? Forskarna skriker ju efter studier så dela gärna med dig om du har gjort sådana! Varför lägger du vikt vid hur benen ser ut? Övervägande delen av alla vi i Sverige som valt att operera oss för privata pengar gör det på grund av att vi vill bli av med den ständiga värken och få våra liv tillbaka.
  Det är INTE en kosmetisk fettsugning vi genomgår.
 6. “Vad jag vet får alla betala sin fettsugning själv oavsett om den görs i Tyskland eller Sverige, kostnad är jag inte helt säker på men det räknas i 100.000-tals kronor. Hur mycket lymfmassage, bra mat, stödstrumpor, ir-mattor, ir-bastuar kan man köpa för en sån peng?” 
  Det är korrekt att det endast är ett fåtal som fått sin operation via landstinget, vi andra betalar från ca 45 000- 150 000 för våra operationer – beroende på stadie. Det är stora pengar som vi kämpar hårt för att få ihop – och vi gör det för att vi ser möjligheten att få slippa smärta, kunna fortsätta jobba, kunna fortsätta leva. Och kanske slippa lägga all tid på allt det där du nämner. 
  Det tar enormt mycket tid att gå på manuellt lymfdränage en till flera gånger i veckan, att varje dag göra sin egenbehandling, träna efter det mått som går.
  Att ständigt gå omkring i kompressionsstrumpor (som dessutom oftast inte sitter som dom ska då lymfterapeterna saknar kunskap om hur en korrekt mätning går till) påminner en KONSTANT om sin sjukdom – det här påverkar i sin tur psyket enormt.
  Så om du vill kalla vår önskan om att slippa allt detta för en kvickfix – varsågod! Däremot skulle vi hemskt gärna få prova konservativ vård finansierad av landstinget innan vi tar beslut om operation – så har vi det tyvärr inte i dagsläget.
 7. “Kompressionsstrumpors användande efter fettsugning tycks vara olika råd om. Läkaren i Göteborg som fettsuger lymfödem säger kompressionsstrumpa på dygnet runt resten av livet. Hur kul är det?”
  Hmm, ja hur kul är det… det var ju precis det du själv föreslog att vi skulle göra istället för att operera oss!?
  Sen är det ju stor skillnad mellan lymfödem och lipödem – men det antar jag att du vet skillnaden på!? Så varför du ens nämner operation för lymfödem i sammanhanget är ju lite förvånande.
 8. “Jag hävdar fortfarande att jag ”bara” träffat 2 klienter under mina 15 år som lymfmassör som har lipödem och de 2 damerna har även de blivit betydligt bättre när de fått igång sina lymfflödem utan att fettsuga sig.”
  Ja, det är som jag skrev ovan en del av den underhållande vården vi med lipödem kämpar för att få av svensk sjukvård men som vi i dagsläget nekas. Vi vill få möjligheten att prova konservativ vård först för att utvärdera hur väl det fungerar för respektive patient. För några funkar detta jättebra och hjälper patienten till betydligt bättre mående – då behövs ingen operation.
  Men om konservativ vård endast stoppar upp sjukdomsförloppet och inte gör patienten smärtlindrad så är operation kanske ändå det alternativ som kvarstår som det bästa.
  Om du bara träffat 2 klienter med lipödem – varför har du ens skrivit allt detta om operationer och antaganden om hur vi lever? Då vet du ju inte vad som hjälper för oss som har lipödem.
  Vad det snarare låter som här om man ska läsa mellan raderna är ju att du ställer dig kritisk till om dessa kvinnor är korrekt diagnostiserade eller ej…

Och detta faktum leder mig ju in på följande. Kan du ens själv ställa diagnos lipödem? Är du utbildad medicinsk lymfterapeut eller endast lymfmassör?
På den bild du lagt upp (nedan) som exempel på att din konservativa vård fungerar så bra – det ser inte ut som ett par typiska lipödemben. Kastar du kanske sten i glashus här?

Skärmavbild 2017-10-03 kl. 10.50.50

 

Det som får mig tveksam (jag som inte alls är utbildad inom lymfterapi men kan lipöpdem hyfsat bra) är hur det ser ut kring knäna. 
Vid alla stadier av lipödem är det nämligen ett överhäng kring knän, fotleder och armbågar man letar efter vid diagnosställande. Har man inte dessa typiska tecken kanske man inte har lipödem utan bara fått gropiga lår (celluliter) på grund av att man helt enkelt har en stagnerad lymfa på grund av dålig kost osv. Och det går ju att behandla.
Alltså man når resultat – precis som du gjort – på dessa friska patienter “alla andra utom två” som du behandlat under dina 15 yrkesverksamma år.

Nedan  är exempel på lipödemknän i tre stadier. Inga definierade knän nånstans – precis enligt diagnoskriterierna. 
“Ni ser skillanden va?” skriver du i ditt inlägg… Ja, jag undrar detsamma… Ni ser skillnaden va?

22218020_10156728342102729_1718966875_o

 

Bilden ovan kommer från Svenska Ödemförbundet och föreställer tre kvinnor med lipödem i stadie 1-3. För dom och alla andra med den riktiga diagnosen lipödem är en strikt kost och underhållande behandlingar ett måste för att överhuvudtaget kunna försöka hålla sig aktiva, kunna vara fortsatt tillräckligt smärtfria för att kunna arbeta – men dom uppnår sällan ett förbättrande resultat av alla behandlingar, det hindrar mest sjukdomsförloppet. 

Sammanfattningsvis kan jag ju inte låta bli att undra över ditt syfte kring en sådan här text du skrivit Bebe…
Har du gått till attack på lipödempatienter (som du knappt har träffat några) enbart för att skapa livslånga kunder som du tjänar pengar på? Eller vill du verkligen hjälpa någon överhuvudtaget?

En sak som är säker är i alla fall att dom kvinnor som verkligen har lipödem hjälper du inte alls genom den här texten – du bara stjälper ytterligare. 

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS