Fibromyalgi

Under veckan sprang jag på ett inlägg i en grupp för fibromyalgi som väckte min uppmärksamhet.

Jag kan nämligen inte låta bli att häpnas över hur lika vi med lipödem och fibromyalgi beskriver våra liv – det vore ju onekligen intressant med mer forskning kring båda sjukdomarna för att få klarhet i vad som är vad.
Skriv gärna i kommentarerna om ni också känner igen er eller om ni inte tycker det stämmer alls med er situation.


Text från följande artikel:
http://battrehalsa.nu/9-saker-som-kan-gora-fibromyalgin-mycket-samre/

“När man lever med fibromyalgi kan varje dag leverera nya, svåra utmaningar. Beroende på dagsformen och hur symptombilden ser ut kan tåligheten mot utmaningarna variera.
Här kommer 9 saker som kan trigga igång fibromyalgin ytterligare och därmed göra den mycket sämre:

1. Överaktivitet

Den som har fibromyalgi vet att man kan ha både bra och dåliga dagar, och hur lätt det är att ta i lite för mycket de dagar när man känner sig bättre i kroppen. Om man är ”överaktiv” kan en bra dag, sorgligt nog, leda till en väldigt dålig dag. Med överaktivitet menas att man gör flera saker som en ”frisk person” gör: handlar mat, dammsuger lägenheten, fikar med kompisen, tar med barnen till lekplatsen, lagar något gott att äta och så vidare. För en person som själv inte har fibromyalgi kan det vara svårt att förstå att en fika på stan kan trötta ut totalt och medföra svåra smärtor i hela kroppen. Jag har själv diagnosen och tycker det är overkligt att vanliga saker kan få min vardag att rämna. Efter tjugo år med kronisk smärta och fibromyalgi har jag dock varit tvungen att inse att jag måste tänka mig för och begränsa aktiviteterna även när jag har en bra dag.

2. Dålig sömn

Det kan finnas många skäl till varför fibromyalgiker ofta lider av svåra sömnproblem. En orsak kan vara att man har så ont i kroppen att man omöjligt kan somna och/eller att man trots att man sover inte når djupsömn under natten och därför inte heller känner sig utvilad när man vaknar. Eftersom kroppen vanligtvis återhämtar sig under sömnen kan det bli så att fibromyalgikern inte får den återhämtning som behövs för att orka nästa dag, att man hamnar i en ond cirkel där dålig sömn späder på symptomen.

3. Andra sjukdomar

Många som har fibromyalgi är multisjuka. IBS är en av de mest frekvent förekommande sjukdomarna hos fibromyalgiker. Var och en av diagnoserna kan vara nog så jobbig, att ha båda kan ge upphov till en tuff kamp om vardagen. Dessutom är många fibromyalgiker särskilt utsatta för infektioner, så om man skulle åka på en förkylning eller influensa kan man må jätte-jättedåligt, såväl vad gäller värk som trötthet.

4. Förändringar i medicinering

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom, med vilket det menas en sjukdom som man med stor sannolikhet måste leva med livet ut. Om man har ätit en medicin i några år kan man behöva sätta ut den, och detta för att medicinens effekt har börjat avta. Under tjugo-trettio-fyrtio års sjukdomstid kommer man helt enkelt vara tvungen att byta mediciner flera gånger. Då och då dyker det också upp nya mediciner som forskare och läkare tror kan hjälpa fibromyalgiker. Medan man sätter ut och sätter in mediciner kan man må sämre i hela kroppen och i många olika avseenden.

5. Förändringar i vädret

Både kyla och värme kan orsaka en svårare symptombild hos personer som har fibromyalgi, och väderomslag kan upplevas som särskilt jobbiga. Fibromyalgikroppen kan ha svårt att reglera kroppstemperaturen i förhållande till den rådande temperaturen utomhus.

6. Matkänslighet

Att ”unna sig” skräpmat eller godis kan leda till att kroppen, som redan kämpar med fibromyalgisymptomen, får sig ännu en törn och att värken och tröttheten därför blossar upp. Observera att vilken typ av mat man är känslig mot kan variera från fibromyalgiker till fibromyalgiker.

7. Överstimulering (av sinnen)

En ökad känslighet mot sinnesintryck – såsom ljud, doft och ljus (syn) – är ett vanligt fibromyalgisymptom. Om man exempelvis är på en konsert eller äter mat på en restaurang kan man knockas av intrycken.

8. Stress

Stress kan vara skadligt för vem som helst – för att inte tala om vad den kan göra mot en person som har fibromyalgi, som redan har värk och är trött. På grund av att stress kan göra så att man hamnar i en jobbig situation med sin fibromyalgi får man ofta lära sig redskap för stresshantering. Men ibland är det lättare sagt än gjort att stressa ner.

9. Sociala tillfällen

Olika evenemang, händelser och sociala tillfällen kan vara energikrävande för oss alla. När man har fibromyalgi har man inte alltid så mycket energi, varför så fina och mysiga saker som att fira jul tillsammans med familjen, gå på en släktträff, gå på bio med livskamraten eller att fika med bästa vännen kan göra fibromyalgikern sängliggande. Det här är en av de bitar som både den drabbade och den drabbades omgivning har svårast att acceptera, man vill ju umgås med de människor man tycker om och som står en nära.”

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS