IR-bastu och koppning

Torsdagen blev en intressant dag då jag fick prova på både IR- bastu och koppning.

Jag har sedan länge tänkt boka in en tid för just bastun och lymfmassage hos Lymfsalongen i Bromma, då jag hört att man ska få bättre effekter av massagen när man suttit i bastun innan.

Jag har inte varit på lymfmassage sen i somras och innan dess var det flera år sen. Jag vet ju sedan tidigare hur mycket bättre min kropp mår av återupprepade behandlingar så jag såg verkligen fram emot den här förmiddagen bara för mig själv och ge min kropp lite lugn och ro och omtanke.20160225_103852
När jag kom dit blev jag visad till rummet med bastun där det fanns dusch, badrock, en hel kanna med en dryck, Fortune delight, och en flaska jag kunde ha med mig in i bastun. När man bokar bastun så har man 75 minuter på sig så att man hinner basta och duscha utan stress innan lymfmassagen.

Jag hoppade in i den 60-gradiga värmen och ganska direkt märkte jag skillnaden mot en vanlig bastu. Jag kände hur kroppen sakta men säkert börjde värmas upp men jag kunde andas helt fritt då det inte var så varmt i luften. En väldigt avkopplande känsla tyckte jag. Det tog sen ungefär en kvart innan jag började se dom första svettdropparna och efter en halvtimme svettades jag ganska mycket.
Jag passade på att djupandas när jag väl satt där i värmen och kopplade av och jag passade också på att läsa ett informationsblad om IR-bastu då jag undrade över vad det egentligen är som skiljer den från en vanlig.

Jag lärd20160225_103903e mig att en infraröd bastu värmer kroppens vävnader inifrån istället för som i en vanlig bastu där luften värms upp först, för att luften sen i sin tur värmer kroppen utifrån. Värmen inuti kroppen från en IR-bastu stimulerar blodkärlen så att blodcirkulationen ökar, när den ökar börjar man svettas och på så vis bli man av med gifter i kroppen som annars belastar t.ex. njurar, lever och bukspottskörtel.

Fler fördelar som nämns är:20160225_103921

  • Förbättrad hjärtkärl kondition
  • Bra för muskler och leder
  • Lindrar hudbesvär
  • Stärker immunförsvaret
Läs gärna mer på www.scandinaviancrown.se

Efter bastandet var det så dags för min massage. Jag fick ett vänligt och varmt mottagande av min massör som tog väl hand om mig under kommande 90 minuter. Lite överraskande dock var att hon under massagen också jobbar med koppning –  en behandlingsmetod jag ändå hade tänkt prova på, då vissa upplevt bra resultat på sitt ödem med hjälp av det.

När jag fick lymfmassage i somras hittade den lymfterapeuten väldigt mycket slaggprodukter som satt fast i mina armhålor så hon fokuserade på att få bort så mycket som möjligt där. Även den här lymfmassören bekymrade sig över att det var stopp i armhålorna så jag ska försöka vara noggrannare med min egenbehandling där framöver.

Hon behandlade både överarmar och armhålor med kopparna, och det var ingen smärtfri behandling kan jag säga. Det var en ganska rejäl smärta på dom områden där det satt fast i bindväven – men fördelen var att det blev väldigt tydligt var det var stopp nånstans.Hon gjorde ingen koppning på benen den här gången och det kändes klokt, kändes som lite för hård behandling mot mina ömma ben. Får se om vi testar det en annan gång kanske.

En annan väldigt intressant sak var att hon med kopparna hittade ett totalstopp i min vänstra skuldra/axel. Den skuldran som jag haft så otroligt ont i nästan hela hösten. Mitt diskbråck jag har sedan två år tillbaka ungefär har under hösten plötsligt bytt sida och numera smärtar det nästan aldrig på höger sidan utan bara vänster och jag har även ont i mitt vänsterknä ibland.

Nu när jag lägger ihop ett och ett undrar jag ju om ett stopp i lymfsystemet i min vänstra armhåla skapat besvären i min vänstra skuldra. När det är stopp högst upp i lymfsystemet och jag har tydliga smärtor på vänstersidan så kan man ju inte låta bli att undra.

Sammanfattningsvis tyckte jag att det var väldigt skönt att sitta i IR-bastun, så skönt så jag gärna skulle ha en hemma 🙂 och jag upplevde det som extremt “renande” med kopparna… även om det gjorde ont så kändes det som att man kunde behandla mycket djupare, så jag ska definitivt prova igen. Lymfmassagen var sådär underbart skön som bara lymfmassage kan vara. Omhändertagande, sköna strykningar (med viss smärta på sjuka områden såklart) och att ingen del av kroppen glöms bort.

Tänk om man hade möjlighet att ge sin kropp den behandling den mår bra oftare än en gång i halvåret….

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS