Känsliga frågor

På senaste tiden har en del frågor inom ett nytt tema dykt i facebookgruppen – det gäller dom “pinsamma” frågorna eller åtminstone frågor av lite känsligare karaktär när det kommer till operation.

För att underlätta och för att kanske slippa ställa dom själv om man tycker det känns jobbigt listar jag några av dom nedan. Fyll gärna på med flera förslag i kommentarerna eller dela med er av vad ni fått för direktiv från era kirurger. 

 

Dusch innan operation

Efter stor förvirring kring detta har jag dubbelkollat med min kirurg i Tyskland, Dr Klasmeyer, och det som gäller hos dom skiljer sig lite från hur man tänker i Sverige. 
Dom menar att patienten kan duscha med vanlig duschcreme och behöver inte använda Descutan eller liknande. Dom tvättar ändå patienten i operationssalen. Skärmavbild 2017-10-02 kl. 16.00.42För er som tycker det låter helt knasigt så kan ni ju köpa antibakteriellt medel ändå såklart om det känns bättre.
På en tidigare operation jag gjorde i Sverige för några år sen fick jag höra av en sjuksköterska att duschen med Desuctan som man rekommenderar här hemma egentligen var helt onödig eftersom dom ändå rengör allt på operationsbordet.

Man får inte heller smörja in sig med lotion efteråt eller använda något som helst smink och piercingar måste tas bort.
Om man får fullständig panik av att inte få smörja in sig antar jag att man möjligen skulle kunna smörja sig med en naturlig olja utan några som helst tillsatser i. Vad har ni andra för tankar kring det?

 

Rakning

På Klasmeyer Aesthetics lyder rådet att raka sig innan operation, inklusive privata delar. När jag frågade om även armar skulle rakas vid armoperation fick jag svaret att armhålor ska rakas – inget annat. 

 

Mens vid operationstillfället

Att ha mens samtidigt som man har sin operation inbokad kan ställa till lite problem.
Vi som redan har varit med om detta har frågat våra kliniker hur det bör hanteras och fått svar att både binda och tampong fungerar bra. Jag hade mens vid första operationstillfället och hade således tampong i innan, när jag vaknade satt kateter i och jag hade istället fått en binda.
Det bästa rådet vad gäller detta är att helt enkelt kolla med kliniken vad som gäller just hos dom.

 

Kateter

Dom flesta kliniker verkar sätta i kateter när operationen är klar. Detta på grund av att man inte vill att patienten ska upp och gå direkt efter operation på grund av svimningsrisk. 
“Stanna i sängen resten av dagen” var ordern jag fick hos Klasmeyer Aesthetics och katetern fick sitta i tills morgonen efter, då har förhoppningsvis yrseln släppt och man klarar av att gå på toaletten själv. 

 

Toalettbesök

Skydd

Efter operationen har många av oss kompression med öppen gren vilket är toppen för att slippa flytta på kompressionen, det kan både göra väldigt ont men framförallt rekommenderas det av vissa kirurger att inte flytta på den av läkningsskäl.
Att ha kompressionen på hela tiden kan dock innebära att det stänker lite på kompressionen när man går på toaletten och för att undvika det kan man köpa en portabel urineringsenhet, som det så vackert heter 🙂

 

 

 

Sex efter operation

Hur lång tid efter operation man kan ha sex är högst individuellt både beroende på smärta och yrsel. Detsamma gäller all form av närhet då vissa inte kan ha något tryck alls mot opererade kroppsdelar medan det går rätt bra för andra. 
Håll ut, helt enkelt 🙂

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS