Kompressionsträsk

Herregud vad svårt det skulle vara att lista ut vilken kompression som är den bästa efter operation!!!

Dr. Stutz har under sina föreläsningar tryckt på att det måste vara flatstickad kompression efter operation – inget annat- och iför därför sina patienter en midjehög strumpa direkt efter operationen som man ska ha på sig att ha dygnet runt i två veckor.

Hos Dr. Klasmeyer kan man antingen ta med sig egen kompression som man vet passar eller beställa en strumpa som är sydd enligt patientens mått innan operationen.  Men han har även godkänt “bubblisarna” för några tidigare patienter och tycker det viktigaste är att kompressionen sitter bekvämt så att vi faktiskt har den på oss dygnet runt enligt rekommendationen.

Jag skrev till Olafur Jakobsson och frågade hur han resonerade (oavsett att han gör med traditionell fettsugningsmetod) och fick till svar att dom tidigare bandagerade patienten men nu har gått över till att sätta på kompressionen direkt efter sista stygnet.
Han menar att det är av största vikt att påbörja kompressionsbehandlingen på en gång för att minska traumasvullnaden som bildas de första timmarna efter operationen. Huruvida det ska var flatstickat eller rundstickat lämnar han till lymfterapeuterna att avgöra men han varnar för att det ofta kan behövas dubbla lager kompression första dagarna.

 

Vid en snabb sökning på kompression efter fettsugning på nätet så är många överens om att det är viktigt med rätt kompression för ett önskat operationsresultat.

“Medi” som jobbar uteslutande med kompression skriver såhär:

“Efter en fettsugning skapas av naturliga skäl ett tomt område mellan det yttre hudlagret och vävnaderna. Om inte postoperativ behandling sätts in snarast kan detta leda till tydliga vågformationer i huden och därmed ett oacceptabelt kirurgiskt resultat.
För att förhindra uppkomsten av dessa vågformationer efter ingreppet är effektiv kompression ett absolut nödvändigt motmedel. Medicinsk kompression ger stöd åt den krympande huden och minskar på samma gång uppkomsten av svullnad (ödem) och blåmärken (hematom).”

Kompression

och “Nordiccare” såhär:

“Användning av kompressionsplagg hjälper till att öka blodcirkulation och bidrar därigenom till flertalet främjande effekter och minskar risken för komplikationer efter operation. Det är viktigt att plaggen ger rätt kompressionsgrad vid användning, varken för lite eller för mycket. Konstruktion och materialval för kompressionsplagget är därför av stor betydelse för resultatet. Att använda kompressionsplagg underlättar läkningsperioden och kan ge förbättrade resultat av din operation. Bland annat hjälper en god blodcirkulation till ökad hudvidhäftning i det opererade området, anpassar huden efter sin ”nya” form och håller eventuella förband på plats. Komplikationer som kan minimeras vid användning av kompression är bland annat onaturlig svullnad (ödem), vätskeansamlingar (serom), blödningskomplikationer, blåmärken (hematom) och vävnadsdöd (nekros).”

Det är onekligen viktigt vilken typ av kompression man väljer, men hur sjutton ska jag veta vilken!?!?!?

Jag känner mig inte bekväm med att ha bara bubblisarna efteråt då jag upplever dom som för tunna och “lätta”. Jag skulle då hellre vilja ha flatstickat eftersom det är Dr. Stutz rekommendation och i min värld känns det “säkert”. Problemet med det är ju dock att jag i dagsläget inte har någon flatstickad kompression då vi inte fått till det med måtten.

Alternativet som jag ser det då är då att köra på dom man kan beställa från kliniken där man opererar sig, i mitt fall då hos Dr.Klasmeyer. Då får man liknande midjehöga kompressionsstrumpor som hos Stutz med liten lucka i grenen för att kunna utföra sina behov utan att behöva dra av strumporna – vilket är en bra grej då det kan göra väldigt ont att dra dom upp och ner – och det verkar också råda olika bud huruvida upp-och-ner-dragandet kan påverka resultatet.

För att komma vidare i mitt sökande så vände jag mig direkt till Medi för att be om lite råd om hur jag bör gå tillväga. Dom tipsade mig om deras märken “mediven mondi” eller “mediven 550” som skulle passa bra efter operation men dom betonar vikten av en korrekt mätning. Själva strumpan kan ju vara hur bra som helst men om den inte sitter rätt så har man ingen nytta av den i alla fall, så som det tidigare varit i mitt fall.
Dom skriver också att en perfekt utprovad flatstickad kompression ska kunna kännas som en andra hud.

Det går ju alltså att få kompression som inte trilskas och strular och skapar mer besvär än dom gör nytta. Frågan är bara VAR?

 
Har ni andra erfarenheter kring operation och kompression får ni gärna kommentera här så mer info sprids. Tack!
Instagram
Facebook
YouTube
RSS