Hur lipödem påverkar kroppens utseende beror bland annat på vilket stadium man är i och vilken typ man har. Ett av de mest karaktäristiska dragen är den gropiga fettvävnaden på framförallt rumpa och lår.
Oproportionerlig över- och underkropp
Ett av de tydligaste tecknen på hur kroppens utseende vid lipödem påverkas är en större underkropp ihop med en mindre överkropp. Många beskriver känslan som att man fått två olika kroppar som inte passar ihop och det är vanligt att det skiljer flera storlekar mellan över- och underkropp. Klädköp brukar därför bli problematiskt, speciellt där över- och underdelar sitter ihop i ett set. Att hitta byxor som inte glipar i svanken är ett annat bekymmer och detsamma gäller vid köp av jacka där det ofta är svårt att hitta något som går att få ner över höfterna utan att plagget för den sakens skull är på tok för stort upptill. Även skor kan vara mycket problematiskt då vaderna helt enkelt inte får plats och/eller skapar skav mot skons kant med stor smärta som följd.
De fem olika typerna av lipödem spelar såklart in för hur oproportionerlig kroppen är, men den gemensamma nämnaren är den stora differensen mellan olika områden på kroppen. Det är dock viktigt att känna till att man lättare får en “egen” övervikt när man har lipödem och beroende på hur stor den är kan differensen bli lite mer diffus. I dessa fall är det än viktigare att man vid kontakt med vården för diagnostisering får ett professionellt bemötande där alla symptom tas i beaktande.
Överhäng av fettvävnad
På personer med lipödem kan man ofta se att fettansamlingarna bildar en kant vid vissa ställen på kroppen, nästan som om en snodd som snör åt – ett så kallat “cuff sign”. Var på kroppen denna kant bildats beror på vilken typ av lipödem man har. Det syns tydligt vid ankeln och vid armbåge/handled i de fall hela benen och armarna är påverkade. Har man lipödem typ 2 som sträcker sig över rumpa och lår så kan överhänget uppkomma vid knäna och i de fall även magen är påverkad kan det bildas en kant vid naveln. Detta överhäng beror på att man vid lipödem har en försvagad bindväv som helt enkelt inte klarar av att hålla emot tyngden och därför bildas det “fickor” som hänger utmed kroppen.
I stödgruppen Lipödem – Inte mitt fel har vi tillsammans noterat hur olika våra ben ser ut ståendes och liggandes och beskrivit det som att när vi ligger ner med benen uppåt hamnar allt fett hamnar i rumpan istället 🙂 och plötsligt ser vi våra knän igen. Att se sina knäskålar är något som många med lipödem inte kunnat göra sedan sjukdomens utbrott.
Celluliter eller lipödem?
Många kvinnor med lipödem har en cellulitliknande hud som ibland kommit till redan i tonåren. Det är vanligt att man då undrar om man “bara” har celluliter eller om det är lipödem. Beskrivningen av en cellulit är “en förtätning i underhudens fettvävnad”. Vid lipödem beror den gropiga huden på fibrotiseringar runt förstorade fettceller.
Därför använder man hellre ordet ”apelsinhud” (eller franskans uttryck: ”peau d’orange”) för att beskriva huden vid lipödem.
(Fibrotisering: fibrin flätas runt fettceller som en kapsel, vilket känns som hårda skal.)
Bilder på kroppar med lipödem
Nedan kan du se bilder på patienter med lipödem i stadium 1, 2 och 3 och även med olika typer. Tror du att du kan ha lipödem så kan du få tips hur du ska gå tillväga för en DIAGNOS. Har du redan din lipödem-diagnos får du gärna skicka in en bilder på din kropp för att bidra till kunskapsspridningen. Speciellt efterlyser jag bilder på lipödem i stadium 1. Det är ofta den svåraste kategorin att diagnostisera och behovet av att se hur det kan se ut är stort.
Maila på info@levamedlipodem.se. Tack!
Läs mer om…
LIPÖDEM
DIAGNOS AV LIPÖDEM
BEHANDLING AV LIPÖDEM