Kompletterande undersökningar

Jag ser på forumen på facebook att det undras en del över hur lymfscintigrafi och undersökning för att utreda venös insufficiens går till.

Lymfscinten syftar till att se om det djupa lymfsystemet fungerar korrekt och det gör man genom att spruta in en vätska i kroppen och se om den sprider sig som den ska.

När jag gjorde min lymfscint blev jag väldigt väl mottagen av två sköterskor som noggrant berättade hur undersökningen skulle gå till innan vi satte igång. Kontrastvätskan sprutas in mellan tårna så jag fick ta av strumporna och lägga mig på britsen. Medan dom spritade mina fötter varnade dom för den starka smärtan man känner när dom sprutar in vätskan mellan tårna men döm om deras förvåning när jag fortsatte prata under tiden dom satte in sprutorna, haha.  Jag tyckte inte det var mer än ett stick i princip så det gick väldigt bra.

När vätskan var insprutad plåstrade dom om mina tår och jag fick klä på mig igen. Det är viktigt att ha korta strumpor med sig. Dom får inte sitta åt nånstans uppåt vaden och skapa stopp då själva poängen med undersökningen i så fall går förlorad. 

Jag fick en stegräknare och order om att promenera omkring lite under den kommande timman innan jag skulle komma tillbaka och in på röntgen. Väl på röntgen fick jag lägga mig på en brits, hon stoppade in mina händer i en stor trosa så jag inte skulle kunna röra på mig, haha och sen skjutsades jag in i röntgenmaskinen. Där fick jag ligga en stund medan röntgenbilder togs för att se hur kontrastvätskan spridit sig i kroppen. På så vis ser man om lymfsystemet fungerar som det ska eller inte.

Efter röntgen fick jag klä på mig, ut och gå lite igen och sen komma tillbaka efter en timma och göra om samma procedur. Besöket tog ca 3 timmar totalt.

Min undersökning för venös insufficiens gjorde jag på hjärtcentrum och den undersökningen gör man för att se att klaffarna och blodflödet fungerar som det ska. Om man har en svullenhet i benen kan det bero på att blodet av någon anledning har svårt att pumpas från benen mot hjärtat och därför kontrolleras detta.

Undersökningen görs med ultraljud så jag fick gå in i ett mörkt rum, ta av mig byxor och strumpor och hoppa upp på en brits. Jag fick se till att ha fötterna mot en bräda då hon skulle hissa upp mig till lite mer stående position. Hon startade undersökningen i ljumskarna genom att föra munstycket mot huden och titta på sin skärm hur venerna såg ut. Hon gjorde först vänster ben ner till knät och sen högra. Efter det fick jag sätta mig upp och ha benen över kanten så hon kunde fortsätta med underbenen.

Under tiden hon gjorde underbenen tjuvkikade jag på skärmen och är imponerad över att dom kan se nåt alls där. För ett otränat öga var det mest en massa olika grå ytor och ibland så blixtrade det till färger på skärmen.  Jag fick iaf lära mig att venerna är som störst uppe i ljumskarna för att sen bli smalare hela vägen ner till foten.

För att se att venerna/klaffarna inte läcker och se hur blodet pumpar så tryckte hon på benen med jämna mellanrum.
Det var ett ganska rejält tryck i hennes hand så jag berättade för henne att för oss med lipödem är sånt tryck ofta förknippat med stor smärta. Hon svarade att folk utan ödem också tycker det gör ont och ryckte lite på axlarna. För mig var den här undersökningen bra mycket värre än lymfscinten iaf och jag kände mig rejält öm i benen efteråt.

När undersökningen var klar kontaktades läkaren som kom in och tittade på bilderna direkt. Hon konstaterade att det inte är några fel på vare sig mina vener eller klaffar och det var ju skönt att veta.

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS