När ilskan kokar över

I bland kommer det bara över mig…den här otroliga ilskan över hur totalt ignorerade vi med lipödem är av det svenska samhället.

Under en rätt lång tid nu har jag jobbat på med så många andra relaterade saker kring min sjukdom så jag nästan glömt bort att vara upprörd.
Jag startade insamlingen till vårens operation, genomgick densamma och fick uppleva en extremt tuff återhämtning.
Jag har jobbat vidare med min kosthållning och försöker äta så antiinflamatoriskt som möjligt samtidigt som jag inte vill lägga för stort fokus på kosten för att undvika att trigga gammalt ätstörningsbeteende.
Jag har fortsatt jobba stenhårt med min självkärlek och försöker ständigt påverka andra i min situation att göra detsamma så att dom ska sluta hata sina kroppar.
Jag jobbar med förbundet, mina facebookgrupper och med bloggen. Jag har slitit hela våren och början av sommaren med kampanjen för lipödemmånaden.
Jag klipper filmer från min operation på nästan varje ledig stund jag har för att försöka dela med mig av så mycket information som möjligt.
Jag har behövt ta svåra beslut kring om jag skulle återuppta insamlingen till operation två eller trots allt söka privat lån, jag har fått besvara kritik om vad jag gör med mina privata pengar och hantera alla de känslorna som kommer utifrån det.
Jag har försökt komma tillbaka till aktivt liv, men åkt på bakslag.
Jag funderar mycket på hur bör jag leva efter operationen – hur hård diet måste jag gå på för att inte förstöra resultatet av den första, kommer huden nånsin att återhämta sig, och framförallt – kommer den andra operationen vara tillräcklig för att få mig smärtfri???

Faktum är att jättestora delar av mitt liv, och min tid, handlar om lipödem.

Jag har haft så fullt upp med detta så att min ilska på nåt vis under tiden runnit av mig och istället ersatts av någon form av acceptans, eller kanske snarare hopplöshet, inför den situationen vi med lipödem befinner oss i.
Detta har skett gradvis då det inte funnits vare sig tid eller energi över till att vara arg under så lång tid.
Häromveckan var det dock en kvinna som väckte mig ur den “dvala” jag befunnit mig i.
Hon skrev ett inlägg i ett gemensamt forum över sin upprördhet kring att vi inte kan få våra operationer betalda, hur det kunde vara möjligt att detta inte självklart skulle ingå i vården? 

Hennes frågeställning och den nyvunna ilskan (som jag minns att jag också kände när jag fick veta hur illa det var ställt med lipödemvården i Sverige) hade väckt nånting till liv i mig igen. – Ja, hur kan det vara möjligt att vi nekas hjälp??? 
Min upprördhet hade plötsligt fått sig ett wake-up-call och började bubbla och röra på sig där inne – mina känslor kretsade återigen kring hur vansinnigt det är hur dom flesta av oss vi blir behandlade i vården och hur lite, eller ingen hjälp alls, vi faktiskt får.

Nu i kväll småpyrde ilskan inte bara där inne längre, utan den flammade upp till ytan med full kraft igen. 
Det som orsakade utbrottet var mina galet onda vader.

Jag har jobbat hela helgen med att hålla kurser vilket innebär att jag står upp stora delar av dagarna. Detta faktum borde inte göra en 37-årig kvinna helt ledbruten och få så ont så att det enda som finns att göra när hon kommer hem är att slänga sig på sängen med benen i så mycket högläge det bara går – men det är såhär det är för mig och många andra att ha lipödem. 

Just i denna stund har jag nåt så fruktansvärt ont i mina vader så det känns som att dom håller på att pulsera ut från min egen hud eller som att musklerna växt explosionsartat och plötsligt inte får plats där inne längre. Det är som att dom desperat letar efter olika vägar att komma ut på och behöver pressa sig igenom min vävnad för att försöka ta sig fram där inne. Det är precis samma värk som jag innan operationen kände i mina lår – nästan varje dag – numera är det mest vaderna som besvärar mig.

Så nu ligger jag alltså här hemma i sängen med benen rakt upp mot väggen – och är skitförbannad!!!
Jag hade annat jag ville och behövde göra ikväll, men nu bestämde sig plötsligt min kropp för att det skulle jag inte alls.
Nej, jag ska tydligen ligga här utan att kunna göra nån nytta överhuvudtaget…. Och visst, jag har jobbat hela helgen och borde väl egentligen vila ändå – men det vill jag kunna välja själv!!!
Inte att min kropp bestämmer åt mig att det enda jag kan göra nu är att ligga kvar här tills det går över eller åtminstone lättar lite – vilket kommer ta många timmar…

Detta får mig att fundersamt ställa frågan – ska livet vara såhär???
Ska vuxna kvinnor som är mitt i livet, fulla av livskraft och vilja, med skarpa hjärnor och krigarinställningar som få kan mäta sig med – tillåtas falla ner som käglor och hamna i rännan, istället för att utnyttja den stora potentialen som finns där?
Sjukskrivningar är en vanlig utgång av den brist på vård som råder och familjemedlemmar får rycka in som vårdpersonal för att se till att vi inte går under helt och hållet på kuppen… 18836933_10156253634907729_2604802231728498677_o

Det är inte heller jättemycket som behövs för att vi åtminstone ska må bättre.
Tänk om jag till exempel hade fått en lymfapress utskriven att ha hemma som jag kunde lägga mig i sådana här dagar. Jag kan svära på att den hade kunnat hjälpa mig att må bättre och faktiskt kunna vara produktiv igen. Så varför i helvete kan vi inte få någon hjälp???
Hur länge ska vi vänta på att politikerna beslutar sig kring det? Ska det verkligen vara så svårt att få till en förändring när människor lider varje dag… 
Vi BEHÖVER vård nu!

Utöver det ignoranta beteendet vi får ta emot från vården och politiker ska vi också bära all oro över vår framtida hälsa alldeles själva. I våra patientforum resonerar och gissar oss fram till “svar” om hur vi bör leva och vad vi bör göra.
Vi som valt att operera oss för att försöka rädda våra liv känner oss ofta som försökskaniner då vi inte har någon expertis på området i Sverige att tillgå över huvud taget. Just nu är det vi patienter som är expertisen.

Och bara för att vi är sådana här starka kvinnor, med en enorm vilja och drivkraft, så fixar vi detta.  
Jag tror faktiskt vi klagar för lite.. för vi är vana att fixa allting själva.

Vi är också vana att bli hånade och spottade på då överviktig eller fet verkar vara det värsta man kan vara i det svenska samhället. Men att vi ska behöva stå ut med det till och med från läkarkåren som borde vilja hjälpa människor – då har det gått för långt.
Vi måste få hjälp nu – när ska Sverige vakna!?!?!?

 

 

 

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS