Nätkärlek

Wow, jag är fullständigt överväldigad av den kärlek jag fått ta emot idag.

För någon vecka sen bestämde jag mig för att under en veckas tid lägga upp precis allt jag äter och dricker, förutom vatten och te, på mitt instagramkonto. Jag har nämligen totaltröttnat på att andra människor tror sig veta vad och hur jag äter bara för att jag har en övervikt. Jag kan inte låta bli att undra vad det är som är så fruktansvärt provocerande med att vara tjock så att andra människor ständigt känner att dom måste kommentera det.Skärmavbild 2016-03-22 kl. 23.14.09

Men nog om det, syftet med bilderna var att visa upp ett exempel på hur en helt vanlig vecka ser ut kostmässigt i mitt liv. Naturligtvis kan det skilja sig lite från vecka till vecka men i huvudsak är det sådär jag äter och dricker.

I dag kompletterade jag mitt lilla projekt med att lägga upp bilder på hur min kropp egentligen ser ut, där under kläderna. “Sanningen” som jag brukar kalla det…

Jag förväntade mig att några kanske skulle gilla men var också väl medveten om risken att näthatarna skulle var framme och kommentera min tjocka kropp. Men icke.
Jag har fått så mycket kärlek och värmande ord idag så jag är alldeles förbluffad. Och rörd. Ni kan själva läsa på mitt konto om ni vill.

Så i dag vill jag slå ett slag för nätkärlek. För när man vågar kasta sig ut och göra sig sårbar kan man få så otroligt mycket tillbaka. Det känns som att jag fått bevis på att jag valt rätt väg nu när jag bestämt mig för att inte skämmas mer över min kropp utan istället vara accepterande och ge den kärlek och omtanke.

Min resa fram till att våga göra det här har dock varit lång.
Jag tog mina första stapplande steg för att förändra min självbild för drygt tio år sen. Jag hade fått en bok av min dåvarande pojkvän –  “Älska din kropp som den är” – och det var startskottet.

Jag kommer ihåg en övning från boken där man skulle välja ett beskrivande positivt ord för sig själv som man skulle repetera i tanken så pass länge så man trodde på det man tänkte. Jag kunde inte välja tex snygg för det skulle jag inte tro på så jag valde ordet ståtlig. Det ordet fick mig att sträcka lite på mig och känna mig lite mer stolt över mig själv kommer jag ihåg. Och nu när jag tänker tillbaka på det så inser jag att ordet fortfarande har samma effekt – jag blir lite mer rakryggad varje gång jag tänker på mig själv som ståtlig.

Sen dess har jag gått kurser, tränat på mindfulness, lärt mig lite om hur hjärnan fungera, vad som händer i kopplingen mellan tanke, handling och känsla o.s.v.
När jag behandlades på Stockholm Centrum för Ätstörningar för några år sen fick jag möjlighet att vara med i en grupp där vi enbart jobbade med vår självbild. Vi utgick ifrån en bok som heter “Lev med din kropp” och gjorde alla övningar i boken mellan våra träffar och delade sen med oss av våra tankar och nya insikter i gruppen.

Det var väldigt många bra övningar även i den boken och en av mina favoriter var den där man får i uppgift att testa att göra tvärtom. Exempelvis om jag aldrig har vita jeans för det får mina ben att se större ut så skulle jag testa att ha vita jeans en dag för att se vad som hände. En enkel övning att komma ihåg och för mig gjorde den stor nytta.

I lördags när jag gick på badhus var det ju faktiskt en sån typ av övning jag ägnade mig åt. Jag gjorde nåt som jag aldrig hade kunnat drömma om att faktiskt göra förut – jag gjorde tvärtom. Och vad hände?
Ingen dog, ingen sa nåt elakt till mig. Jag hade en jättekul dag där min kropp fick vara sig själv och jag lärde den alltså att det är ok att bada i badhus.

Det tar tid att förändra sin självbild men jag kan verkligen rekommendera alla att jobba på det.
Världen behöver mindre yta och mer kärlek. Och en sån kärlek kommer från stora, öppna, accepterande hjärtan – den kan komma från oväntade håll när man minst anar det.

I dag kom den från mina följare på instagram, så i dag väljer jag att hylla nätkärleken!

 

 

Några böcker som hjälpt mig på vägen till självkärlek:

Älska din kropp som den är – Astrid Longhurst
Lev med din kropp – Ata Ghaderi och Thomas parling

Right body for you – Gary M. Douglas
Bränn inte ut dig – Barbro Bronsberg och Nina Vestlund

Diagnos Duktig – Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren
Att ta sig upp när man är nere – Susan Tanner och Jillian Ball
Älska livet som det är – Byron Katie

 
 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS