Såriga lår

Ända sen föreläsningen med Dr.Stutz i våras har jag funderat kring hur det här med fettansamlingen på insidan av låren påverkar mitt vardagsliv.

Dom “lilla” fettknölarna ställer till det mycket för oss med lipödem. Framförallt så är det dom som gör att vi börjar gå och röra oss på ett annat sätt. Många får en snedställning i knäna, valgus malalignment, då knäna pekar inåt och fötterna utåt.
I mitt fall försöker jag undvika att låren gnids mot varandra genom att både gå och stå bredbent. Det gör att jag känner av både mina höfter och knän, även efter ganska korta promenader.

Ju senare stadie av lipödem man befinner sig i, desto större blir dom här fettdepåerna och i sin tur påverkas knän och leder ännu mer. Det är av den anledningen man sätter stort fokus på att få bort just det här fettet vid operationen, och varför det är viktigt att operera sig så tidigt som möjligt. Eftersom jag bestämt mig för operation så insåg jag häromdagen att jag plötsligt börjat fundera på hur ett liv utan lår som gnids mot varandra varenda steg man tar skulle kunna kännas.

Det är fullständigt omöjligt att ha klänning eller kjol med bara trosor under. Det räcker med bara några minuter så börjar det bli så varmt där mellan låren, svetten börjar snart rinna och det är fruktansvärt att känna hur svetten rinner i en sakta stril nedför låren. För varje steg gör det sen ondare och ondare och efter bara en kortare promenad har två öppna sår blossat upp.
Sår som gör det omöjligt att fortsätta gå.

Många har provat både puder och olika fetter att smörja in huden med för att lindra smärtan. Själv gav jag upp det här med kjol och klänning redan i 18-årsåldern och de få gånger jag behövt ha det på mig har jag alltid haft cykelbyxor under så att låren aldrig kommer i kontakt med varandra.

 

Lår. över varandra

Jag brukar passa på att ligga med benen i högläge när jag solar men även då får jag placera det ena låret framför det andra så att båda får plats där det är som trängst.

Igår låg jag på min balkong och solade och kom på mig själv med att som vanligt liksom placera hela ena låret framför det andra, ovanpå, så det slipper bli så varmt däremellan. Samma sak gör jag när jag står upp, svingar fram ena benet framför det andra så fetthögen vilar mot det bakre benet.

När jag ligger ner med benen rakt framför mig får dom aldrig svalka emellan om jag inte ser till att bresa på benen ordentligt och när dom ligger jämsides blir det aldrig en rak kant där dom går ihop utan det mjuka, sladdriga fettet lägger sig liksom omlott med varandra.

Nu har mina tankar som sagt börjat fara iväg till ett liv efter operationen och jag kan inte låta bli att drömma om att slippa, eller i alla fall, förminska dom här onda, besvärliga fettansamlingarna mellan låren.

Tänk att kunna gå utan att dom slår ihop varenda steg man tar…

Tänk så länge byxorna skulle hålla…

Tänk vilken frihet att kunna dra på sig en kjol en varm sommardag…

Lår solning

 

 

 

 

 

 

 

 

I det här klippet finns mer information om de problem lipödem kan medföra:

Instagram
Facebook
YouTube
RSS