Ten year challenge

Just nu sprider sig fenomenet #tenyearchallenge på sociala medier som en löpeld. 
Uppmaningen består i att man ska lägga upp sin profilbild man hade för tio år sedan jämte den man har nu för att se hur man förändrats på tio år. 

Nu har jag fått en idé hur vi med lipödem tillsammans skulle kunna utnyttja det här fenomenet och göra en lipödemkampanj av det hela. 
Vi som opererat oss kan ta våra mest tydliga före- och efterbilder från operation och förklara att det inte är 10 år emellan men känslan efter operationen är att man vunnit 10 år, minst, rent hälsomässigt! Eller så kan vi skriva om specifika hälsovinster såsom att det efter operation är lättare – eller kanske rent av möjligt – att röra på sig, om man fått minskade knä – och ryggproblem, att man kanske äntligen kan sova på nätterna eller om man till och med kunnat komma tillbaka i arbete tack vare operationerna. Även psykologiska aspekter kan ju tas upp. Hur mycket har operationerna överlag betytt för din livskvalité…

Har man inte opererat sig och/eller kanske tyvärr blivit sämre under de här tio åren finns det också en mycket stor anledning att lyfta just det. Då kan man skriva att det är tio år som betytt mer smärta, mindre fysisk aktivitet, sämre sömn, isolering, sjukskrivning eller vad man nu upplevt försämrats på dessa tio år. Det skadar ju inte i det här sammanhanget att nämna att försämringen till stor del berott på att ingen hjälp funnits att få, och inte gör det i dagsläget heller. 

Vi använder alltså hashtaggen #tenyearchallenge men jag tycker också att vi lägger till #lipedemachallenge för att få fenomenet att växa. Hoppas att ni är med mig på detta och hjälper till att sprida kunskap till dom som ännu inte vet vad dom lider av, till dom som just nu går i våra gamla skor där vi desperat sökte svar på varför kroppen inte fungerade som den skulle eller varför vi hade så in i helsikes ont i kroppen.

Såhär kommer min bild se ut och jag kommer lägga ut den på mitt instagram-konto “borgardottir” tillsammans med min lipödemberättelse. Kom igen nu så gör vi det här stort tillsammans så vi får lite genomslagskraft. 

 

 

 

 

Instagram
Facebook
YouTube
RSS