I våra lipödemforum är en frekvent återkommande fråga hur vanligt det är att man ökar i omfång någon annanstans på kroppen än där man fettsugit sig. Många av oss som har ett par år på nacken sedan våra operationer kan svara JA på den frågan. Dock var detta ingenting man lyfte som en eventuell problematik på den tiden jag opererade mig, och faktiskt verkar det komma som en nyhet för de allra flesta även idag.
Denna fråga intresserar mig mycket då vi som genomgått fettsugning för vårt lipödem ofta har en stor rädsla över att det efter en tid ska blossa upp någon annanstans på kroppen. Om det är så att viktuppgång efter fettsugning är vanligt förekommande så tänker jag att det är en information som kirurgen skulle behöva dela med sig av till sin klient pre-operativt, kanske speciellt i de fall man fettsuger ett lipödem. Min bild av det hela är att det är en ganska stor andel som fått ett ökat omfång, speciellt vad gäller mage och byst, så jag gjorde därför en sökning på nätet för att hitta mer information. (Detta är alltså bara ett googlings-resultat så jag avskriver jag mig ansvar för att veta hur tillförlitliga dessa källor är). Exempelvis finns denna studie från 2019 att titta på:
Utdrag från lipedemaliposuctioncenter
Utdrag från cosmosclinic
Med dessa artiklar som underlag kan man tycka att man verkar vara ganska överens om att viktuppgång efter fettsugning inte är en myt utan faktiskt kan vara ett väntat resultat.
För att undvika viktuppgång efter fettsugning kan man behöva äta mindre portioner
Enligt vår svenska “lipödemexpert” Sue Mellgrim, lymfterapeut, kan man behöva äta mindre efter operation för att förhindra att återfå kilon/öka i omfång någon annanstans. Detta beror helt enkelt på att de färre fettceller som finns kvar i kroppen får dela på hela mängden energi, och fortsätter man då ge kroppen lika mycket energi som innan så får de kvarvarande mer att dela på och växer till sig – helt logiskt.
Ibland pratas det om att operation skulle vara lösningen som gör att man kan börja leva ”som alla andra” beträffande maten, men den bilden delar jag alltså inte, baserat på både min egna upplevelse och det jag läser om i våra forum och i studier. Personligen upplever jag ingen lättnad i hur jag kan äta efter operation utan jag behöver vara minst lika noggrann som jag var innan – den stora vinningen för mig efteråt är att inte ha värk i mina ben, och får många innebär ju operationen att man kan öka på sin fysiska aktivitet vilket i sig bidrar till bättre mående.
Hur upplever ni andra som har opererat er att era kroppar reagerat efteråt? Har ni bytt kroppsform, och hur strikta måste ni vara med kosten? Skriv gärna här och berätta!
Jag upplever ingen ”förflyttning ” av kroppen. Bysten är som tidigare liten, men numera även lite ”tom”.
En vecka innan min sista operation aug -19 bytte jag till ALP.
De 12 veckor som inleder ALP var mer reglerade än jag har nu, men lättare att komma in i än vad jag trodde när jag läste om det.
ALP var verkligen susen för mig (och många fler). Jag hade ätit LCHF i 11 år och mått bra på den kosten, så kanske därför som jag inte upplevde övergången så jobbig.
Det har varit heelt fascinerande att se på mått och vikt för varje vecka! Och inte alls jobbigt!
Viktigt att komma ihåg är djupandningar, lära sig vad som får en att må bra, ha kul, koppla av etc dvs livet mellan måltiderna!
Däremot kan jag känna att jag granskar min kropp mer kritiskt nu, för att jag är rädd att öka igen. Tyckte att överarmarna blivit större men mätte mig och ingen skillnad.
Jag har fett kvar på ryggen också, men vet inte i nuläget om jag är beredd på en femte operation. Känns inte som att det är värt den kostnad och smärta, just nu
Hej!
Precis hittat till din blogg och är så tacksam för att kunna följa din resa! Har en fråga om du känner till något om kliniken estetikum i uppsala som anger sig vara den enda i Sverige som specialiserat sig inom lipödem?
Hej Lipödemkämpe!
Oj, det var ett märkligt uttalande!
Dom använder laser där som är en omdiskuterad metod. Det finns en facebook-grupp för de som är intresserade av den tekniken specifikt, du är också välkommen i vår grupp Lipödemoperationer Sverige där vi diskuterar flera olika metoder. Jag gjorde min operation med WAL vilket är väldigt vanligt vid lipödem.
Det finns flera olika kliniker i Sverige som gör fettsugningar på kvinnor med lipödem och börjar få rätt mycket erfarenhet nu. När jag gjord emin första operation 2017 var det däremot ovanligt och det var därför jag valde Tyskland och Dr. Klasmeyer som då hade 9 års erfarenhet, varav fyra på en gen klinik – jag tyckte det kändes tryggt.
Hej!!
Detta är en allmän fråga som jag fick av en patient. Jag är massör och jag utför även koppningsbehandlingar. Alltså vakuumkoppar som man fäster på huden för att lyfta bindväv runt musklerna för att öka blodcirkulationen bla. Nu till min fråga, tror du att detta är en behandling som skulle kunna utföras på någon med lipödem?
Ha det gott
Christer
Hej Christer!
Ja, det är faktiskt en ganska kontroversiell fråga med ett inte alldeles kristallklart svar från min sida :).
Det som är positivt med koppning är ju att det får igång lymfflödet, och det har många med lipödem stort behov av, och även att det kan lätta upp fibroser. Det som däremot talar emot koppning är att man bör vara försiktig med den sköra huden hos personer med lipödem. Den blir lätt uttänjd och då vi också har en försvagad bindväv så har den svårt att dra ihop sig igen. Så generellt är min upplevelse att man att man bör vara försiktig med alla behandlingar som lyfter och drar i huden, men jag vet att vissa har blivit hjälpta av koppning och som med så mycket annat så är det olika från person till person.
Viktigt dock att tillägga att inte göra detta efter fettsugning då huden behöver all möjlig hjälp att dra ihop sig, inte tvärtom. Men annars kan jag tänka mig att du tillsammans med din klient får testa er fram och se hur det känns och kanske undvika de områden där huden är som skörast.
Hoppas du i alla fall blev något klokare av mitt svar trots att det råder lite delade meningar om frågan.
/Jenny
Det talas väldigt sällan upp om personen som genomgått operation som har ökat i omfång har varit gravid eller genomgår premenopaus eller klimakteriet efter op. Då jag har fått informationen att lipödem påverkas av de hormonella förändringarna (exkluderar här puberteten då få opereras innan pubertet) så kan det ju ha en påverkan på det förvärrade lipödemet efter operationen? Mat har säkert en inverkan men man ska nog inte underskatta premenopaus, som ofta inträder i början på 40-årsåldern och påverkar ämnesomsättning samt Lipödem.
Det kan säkert ha påverkan för vissa och också något man skulle behöva statistik kring.